Maling af møbler


Har du nogle flotte stole, reoler, kasser m.m. af træ du gerne vil friske op med maling, kan du læse her, hvordan du kan gribe dit gør-det-selv-projektet an. 

Grund-metoden for maling af gamle møbler

Metoden til at male gamle møbler vil være den samme, uanset om det er stole, borde eller kommoder. 

  • Rens og slib møblet
  • Spartling af huller/sprækker
  • Mal med grunder 
  • Mal med afsluttende maling

Der er dog stor forskel på, hvilke produkter du skal bruge, alt efter tidligere behandling af møblet. Der kan også nogle gange være behov for ekstra spartling og slibning.

Herunder finder du fremgangsmåde og materialer til maling af de fleste typer gamle møbler.

Detaljerede metoder til at male gamle møbler

Møbler som står i ubehandlet, afsyret eller lakeret træ

Du behøver ikke først fjerne lak fra møblerne, men blot følge vejledningen herunder, når du skal male lakerede møbler. Den gælder også for ubehandlet og afsyret træ. 

Klargør møblet ved at vaske med HP7-rengøringsmiddel eller MAXI 3.

Ved mørke træsorter, gamle ubehandlede MDFplader eller gulnet træ er der risiko for gennemslag af farvestoffer. Derfor skal du, over to omgange, bruge en træ grunder, for at opnå den optimale spærreeffekt.
Andet træ kan grundes med akryl mellemmaling eller en spærrende hæftegrunder.

Større sprækker og huller spartles med letvægtsfiller eller wood finish.

Når det er tørt, slibes det med fint sandpapir nedefra og opefter, og støvet børstes af. Derefter fuges revner med akryl fugemasse, som glattes med vand ved brug af pensel eller finger.

Derefter males der over to omgange, med træ og metal emalje 50. Ønskes en højere glans kan du benytte træ og metal emalje med glans 90, som efterlader møblerne med en helblank overflade. Husk 24 timers tørretid mellem de to lag.

Efter første gang maling, kan man pletspartle ujævnheder man har overset ved 1. gang spartling. Slib igen let inden den afsluttende maling.
 

Møbler som er ludet

Er dine møbler blevet ludbehandlet, så er fremgangsmåden en smule anderledes. 

Du starter i stedet med at slibe møblet ned til en jævn overflade, så du har en god bund. 
Efter at have slebet møblet, rengører du det med HP7-rengøringsmiddel.

Når træet er tørt, så skal du benytte en spærrende grunder, for at forberede møblet bedst muligt og sikre dig det bedste, langvarige resultat. Efter det har fået lov til at tørre, så skal det slibes ned med fint sandpapir, så det matcher resten af overfladen.

Har møblet sprækker eller revner, fyld det da ud med en letvægtsfiller eller wood finish, som glattes med vand ved brug af en pensel eller finger.

Dernæst maler du med træ og metal emalje 50, gerne over to omgange. 
Ønsker du en højere glans har vi også træ og metal emalje med glans 90, som efterlader møblerne med en helblank overflade. Husk 24 timers tørretid mellem de to lag.
Efter første gang maling, kan man pletspartle ujævnheder man har overset ved 1. gang spartling. Slib igen let inden den afsluttende maling.

Maling af møbler som er tidligere malet

Hvis bunden er uden sprækker, revner og skjolder kan du nøjes med at matslibe møblerne og derefter male træ og emalje 50 eller træ og metal emalje 90 hvis du ønsker en højglans maling. Maler over to omgange og husk de 24 timers tørretid mellem de to lag.

Hvis bunden har sprækker eller huller skal du pletspartle med en letvægtsfiller.

Til sidst maler du med fiberrulle og som nævnt ovenfor, kan du male med glans 90, hvis du ønsker møblerne i højglans.

Møbler af finer eller laminat

Denne typer møbler anbefales ikke at male på. Hvis du vil male dem, er det samme fremgangsmåde som med luddet træ, men dog med forbehold for risiko for afskalninger, da maling ikke hæfter godt på finer/laminat.

Spraymaling af møbler

Du kan også vælge at benytte spraymaling til dine møbler, hvis du ikke vil penselmale dem. 
Der er både fordele og ulemper ved at spraymale. Fordelene er at det er væsentligt hurtigere og nemmere at benytte spraymaling. Du undgår desuden også penselstrøg og får derved en jævnfordelt maling. 
Det kan også være nemmere at bruge spraymaling, hvis du skal male nogle besværlige steder, hvor en pensel ikke kan nå eller ikke kan gøre det tilstrækkeligt. 

Ulemperne er dog at forberedelsestiden kan være stor. Hvis du ikke har et dedikeret sted til at spraymale, så kræver det at investere i afdækning af dine omgivelser. Det kan ret tidskrævende og du skal investere i afdækningsudstyr. 

Du mister desuden kontrol, da det kan være svært at styre spraymaling og i stedet for penselstrøg, så risikerer du 'løbere', altså dråber af maling der løber ned ad møblet. 

Spraymaling er heller ikke så holdbart som almindelig maling og er væsentligt mere forurendende for miljøet. 

Så hvornår bør du spraymale? 
Hvis du ønsker en hurtig opfriskning af dine møbler eller når du ønsker ikke at have nogle penselstrøg, samtidig med at du har adgang til et godt ventileret eller udendørsområde at male på. Du bør vælge at bruge pensel hvis dine møbler kræver ekstra slidtstyrke, eksempelvis et spisebord, eller når du skal male på mindre areal, hvor det kræver præcision, hvilket en pensel kan hjælpe med.