1-2 hverdages levering på lagervarer       Fri fragt over 1000 kr.       Faguddannet personale       Autoriseret forhandler

Sådan behandler du dit udendørs træværk med træbeskyttelse

Få den bedst mulige behandling med træbeskyttelse af dit udendørs træværk

Guide til træbeskyttelse af Dyrup Farver

Dyrup Farver anbefaler at træbehandle i august/september, hvor træværket har haft tid til at tørre i sommerens sol og varme.

 

Det er meget vigtig at gøre træbeskyttelse rigtig første gang, foråret er nemlig sæsonstart for behandling af dit udendørs træværk. Følger du en række simple råd fra din professionelle malermester, får du et sundt træværk med en lang levetid.

 

”Det bider kun sig selv i halen, hvis du springer over, hvor gærdet er lavest,” siger butikschef Kasper Severinsen fra Dyrup Farver i Silkeborg.

 

Han fortæller, at træværket skal behandles korrekt i forhold til type og stand, og det skal gøres på det rigtige tidspunkt af året.

 

Gør du det rigtigt fra begyndelsen, er du sikret træværk, der holder. Ved udendørs træbehandling taler vi om lodrette træflader som facader, carporte, skure, gavle, døre, vinduer osv.

 

Hvornår bør du behandle dit udendørs træværk?

Sæsonen for udendørs træbehandling begynder i foråret. Temperaturen skal helst ligge mellem 10 og 25 graders varme i gennemsnit om dagen og over 5 grader om natten.

 

Efter en lun vinter med masser af regn og fugtighed vil der gå længere tid, før træværket er tilstrækkeligt tørt til behandling. Fugten i træværket skal være under 16%. Du kan tjekke træværket efter med en fugtmåler, som du kan låne hos dyrupfarver.dk.

 

Sensommeren, typisk august og september, er et godt tidspunkt til udendørs træbehandling, da træværket har haft masser af tid til at tørre i sommervarmen og solen. Men undgå at behandle i direkte sol.

 

 

 

”Hvis du træbehandler i direkte sol på en varm sommerdag, tørrer træbeskyttelsen, før den når at trænge ind i træværket. Hvis træbeskyttelsen skal virke hensigtsmæssigt, skal den have tid til at trænge ordentligt ind i træet, så den yder den bedst mulige træbeskyttelse,” fortæller Kasper Severinsen.

 

Godt forberedt

Forudsætningen for en succesfuld træbehandling er en bæredygtig bund. Det vil sige, at træværket skal være slebet rent for malingrester, det skal grundes på de bare pletter, og det skal renses, grundes, for eventuelle alger og svampe.

 

Kasper Severinsen anbefaler, at man altid vasker nyt træ. Det kan have ligget udendørs i trælasten i noget tid, og her kan der eksempelvis have lagt sig pollen på det. Træbehandler man uden at vaske træet først, risikerer man at indkapsle det aktive pollen, hvilket kan medføre grimme pletter og nedbrydning af træet. 

 

Træværket skal være helt tørt på overfladen, før du begynder at behandle det. Selve træbehandlingen foregår med pensel, den når bedst ned i træets strukturer, og efter en god forberedelse er det blot at stryge løs.

 

Myte om trykimprægneret træ

Trykimprægneret træ må først behandles, når det har tørret i et år, lyder det klassiske råd. Men det er ikke helt korrekt længere pga. ændrede og skrappere regler, fortæller Kasper Severinsen.

 

”Når det trykimprægnerede træ kommer i handelen, har det allerede ligget i et halv år eller mere, det skal det nu ifølge reglerne, og du kan derfor behandle det fra dag et. Men sørg altid for at måle fugt i træværket med en fugtmåler for at være helt sikker.”

 

Lav en vedligeholdelsesplan

Et rigtigt godt redskab til vedligehold af dit udvendige træværk er en plan, så du har overblik over hvor og hvornår, du skal vedligeholde og behandle det forskellige træværk.

 

”Jeg vil klart anbefale at lave en renoveringsplan. Den kan f.eks. sige, at hver ottende år skal de nordvendte facader have behandling, og hver fjerde år skal de sydlige,” siger Kasper Severinsen.

 

Han forklarer, at selvom man måske tror, at de nordvendte områder er mest udsatte for vind og vejr med fugt og kulde, så er det reelt de sydvendte områder, der har det hårdest. Intet nedbryder træet som solen. Og det i en grad, så det sydvendte træværk typisk skal vedligeholdes dobbelt så ofte, som det nordvendte.

Du gør dig selv en bjørnetjeneste ved at udskyde eller forsømme behandlingen af dit udendørs træværk.
Jo mere forsømt, jo større, dyrere og mere uoverskueligt bliver arbejdet.

 

Hvilken slags træbeskyttelse?
Om du træbehandler med træolie, laserende (gennemsigtigt) eller heldækkende træbeskyttelse afhænger af flere faktorer – det kan bla. være en smagssag.

 

Med træolien og med den laserende træbeskyttelse bevarer du træets naturlige udseende. Men det er ikke så holdbart, som heldækkende træbeskyttelse, og der skal behandles hyppigere. Den heldækkende træbeskyttelse dækker træets strukturer, og dette er den mest langtidsholdbare løsning.

 

Andre faktorer, som eksempelvis træets tilstand, kan være afgørende for, hvilken træbeskyttelse du bør benytte. Spørg Kasper fra Dyrup Farver Silkeborg til råds.

 

Følger du rådene i denne guide, er du sikret udendørs træværk, der holder længst muligt. Rådene og fremgangsmåden til den bedste behandling af dit udendørs træværk kan opsummeres i listen herunder.

 

Tjekliste for udendørs træbehandling:

• Lufttemperatur dag: 10 – 25 graders varme, nat: over 5 graders varme.

• Træets fugtighed skal være mindre end 16%.

• Bedste tidspunkt til udendørs træbehandling er sensommeren – august/september.

• Træbehandlingen skal foregå på en bæredygtig bund – rent, tørt og fast træ.

• Lav evt. en vedligeholdelsesplan, så du har overblik over din træbehandling.

 

Meget mere info:
Ring eller skriv til butikschef Kasper Severinsen fra Dyrup Farver på 86 86 78 08 /
info@dyrupfarver.dk og få vejledning om lige netop den type af træbeskyttelse, der passer til dit træværk og hør også nærmere om de forskellige produkter til træbehandling. Se Gori træbeskyttelse produkter her.